Forever Home | 01

In their early 60's, our empty nest clients tasked us with creating what they termed as a Forever Home. They requested a home with extra rooms to accommodate visits from their growing family, expansive indoor/outdoor entertaining areas and a private master suite just for themselves. Most importantly, this home was to be their final residence and therefore adaptable to their changing needs as they grew older.

Your typical aging-in-place home is on a single level. In this case, our client's narrow suburban lot won't allow all their scope to fit onto a single level so extra attention was given to dividing their program between the two levels, with all the essential spaces for single living located on the ground level, and stairs being built extra wide to accommodate a future lift.

Our proposed floor plan included guest rooms on the upper levels alongside a home office and hobby room. By locating these activity-rooms upstairs, the intent was to increase the occupants’ daily mobility levels as part of their routine. Infrastructure for a stairlift was also been included, ready for when the need arises.

A discreet entry ramp is embedded within the landscaping, and the ground level media room includes an ensuite bath, creating separate accommodations for a live-in caretaker should the need arise. Future-proofing in the form of extra wood inside key walls allow for grab bars and accessibility hardware to be mounted as the need arises. Priority was given to hardware that serves double duty  -toilet paper holders designed to bear weight as an example.

Details

Location: Mountain View, California

Proposal: 2016

Architecture: Framestudio

Chad DeWitt - Project Designer

Rusty Murphy - Designer

Alice Hwang - Project Architect 

Related Projects